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Re: Maine Bar Foundation Judicial Education Project

The following opinion is adopted as the formal response of a majority
of the Judicial Ethics Committee present and voting on December 29, 1992.

Question presented: Whether under the Code of Judicial Conduct the
Judicial Department should pdrticipate in educational programs to be
funded by the Maine Bar Foundation?

Answer: A majority of the Judicial Ethics Committee determines that
participation in the Judicial Education Project is not prohibited by the Code
of Judicial Conduct (CJC). On the contrary, judges have an obligation to
engage in activities designed to improve the law, the legal system and the
administration of justice. Canon 4, CJC. Such activity necessarily includes
an obligation to remain current as to changes in the law and to take
advantage of programs designed for the training and continuing education of
Jjudges.

Contributions b)} the Maine Bar Foundation (MBF) for judicial education
programs are made for the benefit of a body of judges and not to them as
individuals. Any benefit flowing to judges is in their professional, and not

personal, capacity and in turn benefits the public and parties before the

court.



The distinction between professional and personal benefit is crucial
because a professional benefit that goes to the Jjudiciary as a whole from an
independent organization poses little problem of judicial prejudice. Further,
because the program relates solely to professional education, judges will
likewise not feel personally indebted to contributors.

This financial aid for judicial education is derived from a neutral
organiiation with a diverse membership which will solicit funds from a wide
variety of sources to be disbursed to the courts as a whole. Specific gifts to
individual judges from named attorneys might be inappropriate, but such
gifts are not contemplated by the MBF Judicial Education Project.1

Canon 4 specifically permits the type of activity contemplated by the
Judicial Education Project. It states as follows:

A judge, subject to the proper performance of his judicial
duties, may engage in the following quasi-judicial activities, if in
doing so he does not cast doubt on his capacity to decide
impartially any issue that may come before him:

&k % &

C. He may serve as a member, officer, or director of an
organization devoted to the improvement of the law, the legal
system, or the administration of justice. He may assist such an
organization in raising funds and may participate in their
management and investment, but should not personally
participate in fund raising activities. He may make
recommendations to public and private fund-granting agencies
on projects and programs concerning the law, the legal system,
and the administration of justice.

1The program is designed to prevent judges from learning the identity
of donors as a measure to protect Judicial impartiality. While this is a helpful
precaution, the confidentiality of donors' identities cannot be guaranteed,
and this opinion does not depend upon confidentiality.
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The above rule suggests rather explicitly that judges may properly be
involved in activities such as the Jud_icial Education Project so long as no
direct fund raising activities are carried out by them. Contributions by
judges to the project would likewise seem to create no conflict, and
involvement by judges as administrators or advisors also seems to be
contemplated by the rule.

Additionally, Canon 5 permits judges to accept certain gifts, including
participation in bar-related functions or activities, of a character which are
unlikely to influence any judicial decision specifically where the gift or
benefit is " an invitation ... to attend a bar-related function or activity devoted
to the improvement of the law, the legal system or the administration of
justice." Canon 5(C)(4)(a).2

Equally important is the code's lack of prohibition of such activities as
the Judicial Education Project. Awards from local bar associations to

individual judges have been upheld, ABA Informal Opinion 86-1516

2 Code of Judicial Conduct: Canon 5(C)

* * %

(4) Neither a judge nor a spouse or dependent child of a
judge should accept a gift, bequest, favor, or loan from anyone
except as follows: (emphasis added)

(a) a judge may accept a gift incident to a
public testimonial to him; books supplied by
publishers on a complimentary basis for official use;
or an invitation to the judge and his spouse to attend
a bar-related function or activity devoted to the
improvement of the law, the legal system, or the
administration of justice;

* % *x



(1/23/86), in ABA/BNA Lawyers' Manual on Professional Conduct 901:301-
303. Such awards are more likely than the Judicial Education Project to
raise questions of ethics problems because they represent recognition for
specific behavior (arguably including particular kinds of rulings), whereas
the Judicial Education Project simply represents a contribution to the court
system not because it has done a particular thing, but to enable it better to
perform its primary function.

We are aware of the opinion issued by .the Professional Ethics
Commission of the Board of Overseers of the Bar with respect to this same
program. Opinion No. 129, issued December 31, 1992. That opinion
concluded that lawyers are prohibited from contributing to the Bar
Foundation Judicial Education Fund by Bar Rule 3.7(h)(1). It did so,
however, because the language of the Bar Rule in question is generally based
on ABA Disciplinary Rule 7-110(A) but does not contain an explicit
exception that is contained in the ABA rule. Specifically, ABA DR-7-110(A)
permits lawyers to make gifts to judges if such gifts "are permitted by
Section C(4) of Canon 5 of the Code of Judicial Conduct." However, Maine
Bar Rule 3.7(h)(1) includes no such exception. The Professional Ethics
Commission noted in a footnote that this omission may lead to a result that
the Illinois Supreme .Court found to be unreasonable in In re Corboy, 528
N.E.2d 694, 699‘ (1. 1988) -- viz., that a judge is permitted under the Code
of Judicial Conduct to accept something from a lawyer that the lawyer is not

permitted to give under the Bar Rules. Opinion No. 129 at 8, n.5. However,



the Professional Ethics Commission noted that, unlike the Illinois Supreme
Court, it was not empowered to amend the Bar Rule.

Since the function of the Judicial Ethics Committee is limited to
interpretation of the Code of Judicial Conduct, Professional Ethics
Commission Opinion No. 129 does not alter our thinking that the Bar
Foundation's Judicial Education Program is permissible under the Code of
Judicial Conduct, Canon 5(C)(4). We agree, however, with the Illinois
Supreme Court in Corboy that this leads to an anomalous situation.

Finally, the Committee feels it appropriate to note that funds from the
Judicial Education Project be accepted to supplement rather than supplant
the State's general obligation to provide for the continuing education and
training of judges. It is more desirable for the Judicial Department to be
fully funded from public sources.

Thomas D. Warren, Esq.

Hon. Thomas E. Delahanty, II
Hon. Susan W. Calkins
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